Vårtor är vanligt förekommande bland stora och små. Barn drabbas mer ofta än andra, därför är det viktigt att även informera barnet om egenvård och vad som bör undvikas att göra med en vårta. De flesta sorter läker ut av sig självt, det kan dock ta väldigt lång tid och du kan vilja använda dig av receptfria produkter för att korta ner läkningstiden.
Observera dock att vanliga hudvårtor, som du hittar på till exempel händer och fötter kommer aldrig att orsaka cancer.
Viruset HPV (Humant papillomvirus) är det som ger upphov till hudutslagen och det finns över tvåhundra olika sorters HPV som orsakar vårtor på kroppen. De flesta virusen är ofarliga och orsakar mest obehag samt är missprydande. Däremot finns det tretton typer av HPV-virus som är mer farliga än dem övriga. Dessa klassificeras som högriskvirus och de kan orsaka olika typer av cancer, till exempel cancer i livmoderhalsen.
Den absolut vanligaste formen är livmoderhalscancer. Genom regelbundna cellprovtagningar kan du fånga upp förändringar i ett väldigt tidigt skede och på så sätt undvika att de utvecklar sig till cancer. Cellförändringar kan tas bort genom exempelvis laser, nedfrysning eller konisering (man skär bort den del av livmodertappen som besitter förändringar). Det är när man låter viruset vara obehandlat under längre tid som det kan övergå till allvarligare former (beroende virustyp)
Folkhälsomyndigheten skriver: ”Sedan den 1 januari 2010 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och erbjuds flickor i årskurs 5 eller 6. Det är viktigt att även de kvinnor som har vaccinerat sig deltar i den regelbundna cellprovtagningen, eftersom vaccinerna inte skyddar mot alla HPV-typer som kan leda till cancer.”
Vårtor på kroppen
Åldersvårtor är något vi kan få från tjugoårsåldern och blir mer vanligt ju äldre du blir. Det är ofarliga, upphöjda hudförändringar som oftast sitter i ansiktet, bröstkorgen eller ryggen. Ytan kan se glänsande ut och färgen varierar från vit, ljusbrun, beige, mörkbrun, grå och svart. Åldersvårtor är godartade hudförändringar som inte kommer att gå över till att bli cancer.
Ibland kan de sitta lite knasigt och skava under kläder, ibland blir de infekterade och lite såriga, då kan de senare trilla av. Man kan inte förebygga åldersvårtor, däremot kan man få hjälp av sjukvården att avlägsna dem genom frysning eller skrapning.
Ansiktsvårtor är platta vårtor eller trådvårtor (skintags, skinnflärpar) som sitter i ansikte, armhåla eller på halsen. Då dessa vårtor är synliga för andra, är det dem vi oftast vill ha hjälp med att ta bort. Du kan förstås prova receptfria produkter innan du söker hjälp.
Könsvårtor kallas för Kondylom är en av dem vanligaste könssjukdomarna och smittar alltså via sexuell kontakt. Vissa får inga symtom medan andra tycker att det svider, kliar och att de upplever problem vid samlag. Kondylomvårtor är flikiga, runda eller upphöjda och är rosa, lilaaktiga eller beigea i färgen. Det kan göra ont och vara missprydande. Du kan få allt ifrån en vårta till stora klungor (klasar) och vid stora problem kan du söka hjälp av vården.
Vårtor kan uppstå varsomhelst på kroppen som till exempel händer, ansikte, ögonlock mm. Det allra vanligaste är dock att du får fotvårtor.
Fotvårtor
Vårtor ser ut på lite olika sätt samt kan variera i både storlek och färg. De som sitter under foten och blir utsatta för stor belastning är därför platta. Man kan även finna dem ovanpå, under eller mellan tårna. Färgen kan vara allt ifrån beigea, rosa, grå, svarta, vita och ibland ser man svarta prickar i vårtan.
En fotvårta har en hård kant och en mjukare mittdel. Det bästa är om du använder dig av plasthandskar om du måste ha kontakt med vårtan. Detta är för att du inte ska föra över viruset till andra samt att du vill undvika att ge dig själv nya vårtor på andra delar av kroppen. Har du ont vid belastning kan du använda dig av ett tryckavlastande plåster.
Om du får symtom kan dessa vara sveda, smärta vid belastning, hudrodnader, hudflagor, varigt och rött vid infektion.
Viruset fäster lättare på hud som är mättad på fukt och tar sig in via små revor, rispor, eksem, slemhinnor eller sår i huden. På badhus, i omklädningsrum och i gemensamma duschar är det bäst att ha badtofflor på fötterna. Fotvårtor smittar lätt och man gör bäst i att behandla så fort som möjligt. Det har visat sig att fotvårtor hos barn är mer vanligt än hos vuxna. En studie har visat att det är 1 av 10 vuxna jämfört med 1 av 3 barn som har fot- eller handvårtor.
Vårtor på händer är utstående, ovala eller runda, har en skrovlig utsida och många beskriver att den ser ut som ett litet blomkålshuvud.