Psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom som orsakar en överproduktion av hudceller och en inflammation i huden. Sjukdomen kan drabba hela kroppen men är vanligast att hitta i hårbotten, knän, armbågar, hudveck, händer, fötter, naglar och på könet. Den smittar inte men kan däremot gå i arv från en generation till en annan. Sjukdomen uppträder i skov, vilket betyder att det kan gå långt emellan utbrotten, den kommer i perioder.

Plackpsoriasis: Sitter oftast symmetriskt på båda sidorna av din kropp. Har du till exempel utslag på armbågen så är det mest sannolikt att du har det på båda osv. Utslagen är runda, fjällande, röda och storleken är 1–6 cm i diameter. Utbrotten kan komma varsomhelst men är vanligast på knä, armbåge, rygg och i din hårbotten.

Nagelpsoriasis: Finns i 3 olika varianter med olika symtom som till exempel gropar, nagelavlossning och förtjockade naglar mm. Om man bara har nagelpsoriasis kan det lätt förväxlas med en svampinfektion. Odling bör tas.

Psoriasis i hårbotten: Man räknar med att 60–70 procent av de som är drabbade har utslag i hårbotten. Om fjällen blir väldigt tjocka kan de förstöra håret. Om du på ett väldigt hårdhänt sätt försöker få bort fjäll, kommer det slå tillbaka på dig genom att cellproduktionen ökar ännu mer. Det finns strategier för hur man gör en så kallad avfjällning.

Psoriasis på händer och fötter: Här kan det variera mellan ett litet utslag till stora besvär med tillhörande smärta. Det vanligaste är att det är en blandning av partier med rodnad hud som är tunn samt fjällig och tjock hud som är hård. Det förekommer hudsprickor och vassa flikar. Det kan förväxlas med svampinfektion, be om att få ta prov hos läkaren om du tvekar.

Hur behandla psoriasis?

Det är viktigt att läsa på om sin sjukdom för att på så sätt kunna ge den behandlingen den behöver. Finns dessvärre inget botemedel men det går att hålla den i schack under utbrotten. Har du lindrig psoriasis vänder du dig till vårdcentralen. Lite värre utbrott behöver behandlas av en dermatolog och ofta skickar de en remiss vidare till en specialist.

Den viktigaste komponenten i en behandling är att hålla huden mjuk och smidig. Det kräver att du ständigt smörjer in dig med salvor och krämer samt sådana som har en avfjällande effekt. Om du behöver behandla med starkare preparat fungerar dessa bäst om huden är fri från fjäll som ibland täcker ett utslag. Ljusbehandlingar kan bli utförda (dock ej på de som har den ljuskänsliga varianten).

 Du kan även bli ivägskickad på tre veckor behandlingsresa i ett solsäkert land. Det kallar vi för klimatvård och har en stor positiv effekt på den här sjukdomen. Där varvar du solstol, föreläsningar, bra mat och du får träffa många andra i samma situation som du är i. Solen är bra för den drabbade då den bromsar upp cellförnyelsen i huden och du producerar mer D-vitamin (inflammationshämmande).  Här gäller samma sak, att det är viktigt att göra en så kallad avfjällning innan du solar eller får ljusbehandling. Det är för att huden bör vara så tunn som möjligt annars finns det en risk att solen/ljuset inte tränger igenom och ner.

Om du är svårt sjuk och inga andra behandlingar fungerar, kan du få invärtes behandling. Då får du biologiska läkemedel antingen via injektion, dropp eller tabletter.

Ont i lederna psoriasis – Psoriasisartrit

Psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom i lederna som dessvärre är kronisk. Du kan känna smärta vid fästen som sitter över leder, senor och muskler. Dessutom förekommer svullnader, stelhet, smärta både vid rörelse och vila. Ryggsmärta är vanligt, speciellt i nedre delen av ryggen. På morgonen känner du av en stelhet som sträcker sig över ländryggen. Knäleder och fotleder är vanliga ställen som artriten sitter. Det gäller även de små lederna i fötter, tår, fingrar och händer. Om du har psoriasis är risken större att du kommer få psoriasisartrit, men den kan även drabba dig som inte har sjukdomen. Det är av stor vikt att starta behandling så fort som möjligt för att kunna bromsa upp sjukdomens framfart.

Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppen får indikationer på att något inte stämmer och därför angriper den sig själv. Varför vissa drabbas av både psoriasis och artrit är oklart, men ärftligheten är en stor faktor. Just på grund av ärftlighet är det bra om man är uppmärksam om man i leder och rygg får besvär, alltså även om du inte har sjukdomen. Risken är att du har fått en mycket svår variant som förstör leder. Korta kraftlösa leder blir alltså konsekvensen av Psoriasis mutilans.

Inflammationshämmande, smärtstillande mediciner tillsammans med sjukgymnastik är ofta en kombination doktorer ordinerar. Syftet med mycket rörelser är att förhindra stelhet och smärta. En sjukgymnast kan hjälpa dig med att visa dig övningar samt lägga upp ett bra träningsschema. Gruppträning och vattengympa är bra alternativ.