Molluscum contagiosum, det är det latinska namnet för mollusker som orsakas av ett koppvirus man endast hittar hos människan. Sjukdomen är inte speciellt smittsam utan det kräver en hel del fysisk kontakt för att sprida den vidare. Det är därför syskon eller bästa vännen på förskolan som ligger mest i riskzonen. Immunitet uppstår som oftast men upprepade återfall kan förekomma.
Inkubationstiden varierar men man brukar säga ca två till sex veckor efter smittotillfället. Vaccinera sig mot mollusker går inte men du kan använda dig av lite förebyggande åtgärder. Det du kan tänka på är att inte peta eller klia på utslaget och tvätta händerna ofta. Det är viktigt att barn i hemmet samt på förskolan inte delar handduk med något annat barn. Det kan vara bra med pappershanddukar eller att åtminstone byta handduk varje gång den smittade använt den, annars kan den smittade smitta om sig själv på nya ställen av kroppen. Mjuka leksaker, sängkläder och annan tygmateriel bör tvättas ofta. Du bör undvika att bada i samma badkar som en smittad, viruset trivs i badvattnet och smittar dig gärna.
Läkarna brukar inte ta bort molluskerna utan låter dem sitta kvar. De försvinner av sig självt så småningom. Att ta bort ett sånt här utslag gör ont och det kan börja blöda, dessutom kan en borttagning lämna ärrbildning efter sig. Innan de förvinner kan de bli såriga, röda, irriterade och svullna. En mollusk som får sitta kvar lämnar sällan ärr eller märken efter sig. Du kan finna produkter som påskyndar läkningen men det finns inga mediciner som tar bort det fort. Sjukvården kan i värsta fall skrapa eller frysa bort molluscer.
Hur ser mollusker ut?
Upphöjda utslag som är ca 2–10 mm stora, i mitten finner du en liten krater. Färgen varierar mellan beige, rosa, ljusbrun, röd och vitaktig. Ansikte, nacke, mage och armhålor är de ställen du oftast finner mollusker på barn. Du kan hitta enstaka papler (utslag) och grupper uppemot en tjugo stycken, det varierar. De kliar mestadels inte och medför endast obehag om de går sönder av någon anledning. Utslagen kan sitta kvar allt ifrån några månader upp till några år, den kan alltså vara mentalt jobbig för den drabbade. Du behöver inte ha ditt barn hemma ifrån förskolan eller skolan, utan barnet kan vara med på aktiviteter som alltid annars. Har du en gång haft viruset är risken liten att du någonsin få ett utbrott igen, men det kan förstås ske.
Vuxna kan också bli smittade av detta koppvirus men det sker som oftast genom en sexuell kontakt. Då ser du dem i ljumskarna, magen, låren eller runt könsorganet. Det betyder inte att Molluscum contagiosum är en könssjukdom utan att den sprider sig genom nära hudkontakt med en annan människa.
Infektionen är asymtomatiska, med det menar vi sjukdomar som inte ger några symtom. En människa kan vara smittbärare utan att veta om det. Ett annat ord för asymtomatisk i sjukvården är subklinisk. Tillstånd som är subkliniska kan vara viktiga att hitta då de kan behöva en behandling. Exempel på sådana tillstånd är högt blodtryck, hypotyreos och giftstruma. Ibland kan det vara bra att hitta den eventuella smittbäraren då det sker att förskoleavdelningar har en infektion som bara går runt bland barnen.
Mollusker infekterade
Barn som lider av atopiskt eksem (böjveckseksem) är mer i riskzonen än andra. Du bör därför behandla ett eksem för att undvika att virus och bakterier kommer in via små sår eller rispor i huden. Smörj in barnets eksem ofta, mycket och noggrant. Detta gäller speciellt efter ett bad alternativt ha lite babyolja i badkaret. Du finner olika typer av receptfria produkter samt starkare kortison du kan få på recept.
En irriterad mollusk kan bli infekterad av bakterier om du kliar på den. Ett exempel är bakterien Gula stafylokocker. Bakterien finner du i näsan, svalget, munnen och i andra slemhinnor. De kan även finnas på huden exempelvis i armhålor och ljumskar. Det kan resultera att en infektion/inflammation i molluskutslagen då kraftig rodnad, svullnad och stark smärta kan uppstå. Stafylokocker orsakar även svinkoppor som kan uppstå på huden, gärna vid eksem.
Håll naglar rena och korta samt försök att låta bli med att klia. Har barnet eksem, behandla då detta direkt. En liten reva, rispa eller småsår i huden kan bli gravt inflammerad av bakterier och virus som kan ge dig och ditt barn stora problem.
Däremot om en mollusk-rodnad uppkommer kan det väl vara ett tecken på att kroppens egna immunförsvar har vaknat och nu är på väg att mota bort viruset. Hudvårtor kan likna dessa utslag, men vårtor har inte den här speciella lilla inbuktningen i mitten. Har du oturen att få papler på ögonlocket, kan det i sin tur göra dig mer benägen med att åka på bindhinneinflammation i ögat (konjunktivit).