Impetigo även kallat svinkoppor är en relativt lättbehandlad hudsjukdom då den sitter väldigt ytligt, däremot är den extremt smittosam.
Det börjar som en liten röd prick som sedan blir till en blåsa, huden kan bli röd och flammig. När blåsan spricker bildas det en bärnstensfärgad skorpa som även den är smittsam. Det kan uppkomma fler blåsor runtom och/eller glansig röd hud. Impetigo även kallat svinkoppor är en mycket smittsam bakterieinfektion som uppträder lite varstans på kroppen men det absolut vanligaste är att få det i ansiktet. Inkubationstiden är kort, enbart 2–3 dagar efter smittotillfället. Symtomen liknar dem man får vid herpes.
Fuktig hud ger bakterierna ett bättre fäste, därför är det vanligt att få det runt mun eller näsa under en pågående förkylning. Det kan finnas på näsvingar, vid munnen, bakom öronen, på fingrar, ljumskar, överkropp osv. Har du eksem då är det större risk att du blir smittad eftersom huden är mer tunn och känslig för infektioner. Gula stafylokocker och betahemolyserande streptokocker är oftast sjukdomsorsaken, barn är de som brukar erhålla den men även vuxna kan få det. Under epidemierna på 1990- och 2000-talen var stafylokocker den dominerande bakterien.
Mest troligt läker det ut av sig självt efter en vecka, annars boka läkartid om det inte vill ge med sig. Detta gäller också om du eller ditt barn får feber eller om såren växer eller varar.
Det finns många virus- och bakteriesjukdomar som härjar runt på förskolor och skolor. Det här är en vanlig, ofarlig och relativt lättbehandlad åkomma om man följer de tips och råd som ges.
Svinkoppor barn
Impetigo är vanligast hos barn som är i åldern 1–6 år. Det är på förskolan de flesta blir smittade då de delar på samma leksaker och leker väldigt nära varandra. Då utslagen ofta kliar är det lätt att få bakterierna på fingrarna och sedan föra det vidare till ett sår på kroppen eller till någon annan. Tillståndet är mycket smittsamt och utbrott inom förskolor är mycket vanliga, ibland går det bara runt och alla smittar om varandra. Svinkoppor barn smittar genom direktkontakt, via vatten eller när du rör vid en sak som någon med sjukdomen har rört vid.
En viktig åtgärd på förskolan, vid ett utbrott, är god hygien. Tvätta eller sprita händerna ofta, använd inga handdukar. Om möjligt är det bra att använda sig av engångsmaterial vid blöjbyten och toalettbesök. Påminn och hjälp barnen att upprätthålla en god hygien, de glömmer gärna bort sådant. I hemmiljön kan det vara bra att inte använda varandras handdukar. Varje dag bör du byta ditt barns örngott och eventuellt andra textiler som kommit i kontakt med kopporna. Håll barnets naglar korta och påminn om handhygien. Prata gärna med barnet och dess syskon om vikten av att inte peta eller klia på såren.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn med svinkoppor är hemma till dess att blåsorna har torkat ut helt och hållet. Detta är för att minska utbrott av sjukdomen på förskola/skola.
Impetigo behandling
Först och främst kan du göra som så att du flertalet gånger per dag tvättar blåsorna med tvål och vatten, på det sättet kan blåsorna torka ut fortare. Om det inte blivit någon förbättring inom en vecka så finns det bakteriedödande salva att prova med. Om det fortfarande efter några dagar inte har blivit bättre då är det dags att boka läkartid. Det kan vara så att det behövs en antibiotikakur för att bli av med bacillerna. Detta gäller speciellt om kopporna är utspridda lite här och var på kroppen. Läkarkontakt kan även behövas om blåsorna sitter på ett stort område eller om du/ditt barn har drabbats av feber. I mera utbredda infektioner med feber och utebliven effekt av lokalbehandling ska antibiotika ges i tablettform, i droppar eller mixtur.
Impetigo behandling blir så mycket mer effektiv om skorporna avlägsnas innan, då det är därunder som bakterierna huserar.
Har barnet eksem bör det försöka åtgärdas samtidigt, så slipper bakterien få fäste där också. Det kan annars skapa komplikationer som är mer allvarliga än en ofarlig impetigo.
Byt kläder och andra textiler ofta. Tvätta leksaker och annat som barnet tar vid. Det kan vara läge att byta ut tandborstar och eventuella nappar. Klorhexidinlösning kan du använda på såren i och med dess antibakteriella egenskaper.
Svinkoppsblåsor kan eventuellt förväxlas med höstblåsor, eksem, vattkoppor, herpes och enterovirus. Det kan vara svårt att sätta en diagnos när det kommer till prickar och blåsor på huden. Känner du dig osäker är det bättre att fråga en doktor om hjälp.