Eksem

Eksem är vanligt förekommande upp i norden och upp till 10 procent av svenska folket har någon form utav hudutslag. Det finns två typer av kontakteksem, allergiskt och icke-allergiskt. Om du får eksem av att du tar på något så är det allergiskt kontakteksem. Däremot är det inte allergiskt om det uppstår av att du till exempel har tvättat händerna ofta. Då har hudens naturliga skydd försvagats och den blir torr samt sårbar. Det kliar mycket och om du kliar förvärras det, dessutom kan bakterier tränga in och en infektion starta. Recept- eller receptfritt kortison kan hjälpa, en infektion behöver antibiotika.

Atopiskt eksem (böjveckseksem) kliar mycket, sitter oftast på händer, i armvecken eller knävecken. Många barn har atopiskt eksem och det växer oftast bort med tiden. Det startar i mycket tidig ålder, men i ovanliga fall händer det att det dröjer upp i vuxen ålder.

Några sjukdomar/tillstånd som kan förväxlas med eksem är psoriasis, och rosacea.

Psoriasis sitter ofta i hårbotten, på armbågar och knän. Det kliar inte så mycket, smittar inte, är ärftlig och dessvärre kronisk. Psoriasis kommer i skov, vilket menas att ibland är det inget, ibland lite och ibland mycket. Det blir en överproduktion av hudceller och huden blir tjock, fjällande och vitaktig. I Sverige beräknas cirka 250 000 till 300 000 människor ha psoriasis. Rosacea sitter i ansiktet och ger små varfyllda finnar och kvisslor. Uppstår i vuxen ålder.

Eksem i hårbotten

Vi är inte helt klara över vad som orsakar seborroiskt eksem, även kallat mjälleksem. Det finns kopplingar till svampinfektion och vi vet också att stress förvärrar eller till och med kan utlösa utbrottet. Eksemet ser lite olika ut beroende på om det sitter på ett litet barn eller en vuxen. På barn sitter det i hårbotten och är gulaktigt i färgen, vuxna kan få det på flertalet ställen och det ter sig som ett rodnande, fjällande utslag. De som lider av hudsjukdomen Rosacea eller Parkinsons kan lättare bli drabbade av mjälleksem än många andra. Där det finns mycket talgkörtlar, som i ansiktet, hårfästet och bröstkorgen, kan mjälleksem uppstå. 

Symtomen som är fjällande, kliande och röd hud är besvärliga då det sitter synligt. Inflammationstillståndet är vanligt i hårbotten, i och utanför öronen, ögonbrynen, ögonlocken, bröstkorgen, armhålor, näsan, under skäggväxt och i ljumskar. Det kan bero på ärftlighet, överproduktion av talg, svampinfektion (hudsvampen malassezia) mm.

Stress, depression, påfrestningar samt klimat kan trigga igång det. Oftast är utbrottet värre på vintern när det är kallt för att sen bli bättre under sommarmånaderna. Diagnosen ställs efter mjälleksemets utbredning och hur det ser ut. I ovanliga fall av kroniskt mjälleksem, som inte svarar på behandling, kan det bli aktuellt med ett vävnadsprov eller laboratorietest för att utesluta andra hudsjukdomar.

Det kan uppstå seborroiskt utslag redan i spädbarnsåldern, men då brukar vi kalla det för skorv. Sitter i hårbotten och är fett och gulaktigt. Annars debuterar det vanligen i vuxen ålder efter puberteten.

Eksem behandling

Vilken typ av produkt vi använder beror helt på vart hudsjukdomen sitter och vad det är för sort. Vid atopisk dermatit kan du prova receptfritt kortison (dock inte till barn under två år) sen är det också viktigt att du smörjer med hudkrämer ofta och mycket. Det finns saker som förvärrar: Dammiga miljöer, kemikalier, kallt klimat, vatten, klorerat vatten, torr luft, stress, sjukdomar.

Mjälleksem behandlas med kortisonlösningar då det är svårt att använda sig av kräm i hårbotten. Det finns en chans att mjällschampon fungerar vid lättare utbrott. Du kan förbättra genom att bära luftiga kläder, vara ute i solen och undvika mössa.

Allergiskt kontakteksem behandlar vi med olika steroider i varierande styrka, plus att det smörjs in med hudkräm ofta. Det bästa är förstås att hitta vad man är allergisk emot och på så vis undvika det ämnet. En läkare kan ordinera ett allergitest. Nickelallergi är den vanligaste formen och nickel finns på många ställen så som smycken, jeansknappar och blixtlås.

Icke-allergiskt kontakteksem har samma typ av eksem behandling som den allergiska varianten. Försök att tvätta utslagen så sällan som möjligt och smörj in ofta. Använd dig av handsprit istället för tvål (som har pH 12). Båda sorterna kliar väldigt mycket och det är bra om du försöker låta bli att klia även om det är svårt, för ju mer du kliar desto värre kommer det att bli. Sen är risken större för att du får in bakterier i det skadade området och det kan bli kämpigt att få bort.

Om ingenting hjälper kan en läkartid bokas, det är möjligt att du behöver starkare produkter för att få bukt med dina besvär.