Akne

Akne är en hudsjukdom som oftast uppträder under tonåren, men kan drabba oss ända upp i 40-års åldern. När en talgkörtel blir inflammerad uppstår akneutslag. Vanligast händer det i ansiktet, på ryggen eller på bröstet då det finns många talgkörtlar där. Talg är hudens så kallade ”smörjmedel” och reglerar hur mycket fett vår hud behöver. När produktionen av talg ökar, så som den ofta gör i tonåren på grund av hormoner, uppstår det inflammationer i körtlarna. Akneutslag, även kallat finnar, graderas från mild till allvarlig och det finns flera olika typer vi kan bli drabbade av.

Den här hudsjukdomen är jobbig för många mentalt sett. Den syns och sitter ofta där den inte går att dölja. Många mår dåligt, får sämre självkänsla, undviker aktiviteter fast de inte vill eller drar sig undan vid sociala tillställningar. Depression är inte en ovanlig konsekvens, därför är det viktigt som läkare och föräldrar att ha koll på hur ditt barn mår. Kanske behöver man ta hjälp genom samtalsstöd eller annan terapiform. Tonårstiden är jobbig och det är många känslor som löper amok. När dessutom hormonerna spelar en ett spratt så kan vardagen bli tung. Tonåringar är känsliga och lever i nuet, de kan behöva mycket stöttning både med eller utan acne. Var närvarande och uppmärksam så att du kan fånga upp ditt barn när det är nödvändigt.

Behandling akne

Pormaskar/komedoner: När det bildas en liten propp i talgkörteln som täpper till öppningen kallar vi det för pormask. Den är från början vit i färgen men blir svart då den kommit i kontakt med syre.

Papler: Pormasken som täpper till öppningen till talgkörteln blir så småningom inflammerad och röd, nu kallar vi utslagen för papler.

Pustler: När en papel har varit inflammerad ett tag kan den bli fylld med var och då kallar vi den för pustel.

 Lätt akne är icke inflammerade pormaskar. Medelsvår är en blandning av pormaskar, papler och pustler (det vi kallar finnar). Svår är exempelvis böldakne, då har inflammationen gått längre ner i huden och det blir som stora varfyllda bölder eller cystor.

Tonårsakne är oftast mer inflammerad än vad vuxenakne är, även om båda sorterna beror på en obalans av hormoner. I tonåren är det mest vanligt att det uppstår i puberteten medan det i vuxen ålder kan bero på graviditet, preventivmedel eller läkemedel.

Mallorca-aknedrabbar ofta kvinnor i åldern 25–45 och som tidigare har haft finnar i tonåren. Den uppkommer då du har exponerat dig för UV-strålar och du hittar den på undersidan av armar, på bröstet och i ansiktet. Kosmetika-aknekallar vi de finnar som kommer av att huden reagerar med ämnen i viss kosmetika. Försvinner mest troligt när du slutar använda make-up som orsakar den.

Det finns många bra tips, råd och produkter mot finnar, däremot kan det ta tid att få bort det. I extrema fall, som vid böldakne, behöver du få receptbelagd stark medicin som du äter under 6 månader. Läs på hur du kan behandla akne genom egenvård samt vad en läkare eller hudvårdsteapeut kan hjälpa till med.

Finnar i ansiktet och på ryggen

Tvätta dig regelbundet med bra produkter, torka huden genom att badda den med en handduk. Använd krämer med mycket fukt i, var noga med att de inte täpper till syretillförseln till huden. Sola försiktigt, tvätta bort solskyddsprodukter. Peta inte med smutsiga fingrar och tryck inte på finnar i ansiktet och på ryggen som inte vill ge med sig. Det kan vara bra att värma upp huden med en varm dusch eller vapozon om du vill klämma för då öppnar sig porerna i huden. Var noga med att använda kosmetika som låter huden andas. Mat kan orsaka akne hos vissa människor, tänk på vad du stoppar i dig, undvik mjölkprodukter och socker. Detta var lite tips för att undvika finnar i ansikte och på ryggen, men kom ihåg att det är flera faktorer som orsakar utbrott.

Det finns andra hudåkommor som lätt kan förväxlas med akne och känner du dig osäker kan du alltid kontakta en läkare eller en dermatolog(hudspecialist). Follikulit och rosacea är två differentialdiagnoser.

Symtom på inflammation i hårsäckar (follikulit) är att det mitt i det som ser ut som en kvissla/finne sitter ett hårstrå. Dessa blemmor är en konsekvens av vaxning, rakning eller åtsittande kläder. Tänk på att inte använda gamla rakhyvlar och raka enbart när huden är fuktig. Engångshyvlar kan raka för djupt, om möjligt använd gärna rakhyvlar du kan bruka flera gånger. Rosacea i ansiktet kan ge små variga knottror och kvisslor. Vanligast är i medelåldern och vi vet inte riktigt varför hudsjukdomen uppstår.

Akne hos barn

Könshormoner är något du får mer av i tonåren då hormonbalansen i kroppen förändras. Talgkörtlarna i huden producerar mer talg (en sorts fett) när balansen i hormonerna ändras och detta kan ge akne hos barn. Fett tillsammans med rester av exempelvis hud täpper till öppningen i körteln och en pormask uppstår.

När talgkörteln blir inflammerad i sin nedre del så uppkommer akne hos barn. Du finner mest körtlar som producerar fett och kvisslor i ansiktet, ryggen och bröstkorgen. Om dina föräldrar inte hade problem när de var unga är det inte så troligt att du drabbas. Men däremot har arvsanlagen bara betydelse till en viss del, finns många andra orsaker som påverkar.

Man räknar med att ca var tredje ungdom mellan 12–17 år får akne som kan behöva behandling. De som kommer i puberteten tidigt är flickor därför drabbar det oftast dem först. Det är en liten grupp tonåringar som får så pass jobbiga utbrott att de behöver ta hjälp av läkare och receptbelagd medicin. Kvinnor kan fortsätta få kvisslor och finnar upp i vuxen ålder vid ägglossning, menstruation eller graviditet. Använder du hormonellt preventivmedel kan det vara bra att se över alternativen.

Börja med att behandla genom att använda bra rengöring, ansiktsvatten och krämer med mycket fukt i. Det finns många lösningar, geléer och specialtillverkade krämer att välja mellan därför kan du behöva prova dig fram till vilken du trivs bäst med. Se över din kost och motionera regelbundet samt drick mycket vatten. Ibland kan det tillexempel bero på att huden är yttorr och då luras den till att producera mer talg för att normalisera. Fungerar inte egenvård vänd dig till hudspecialist för eventuell medicin.